Fred Oosterhuis over Bouwkundige fotografie

FredOosterhuis geeft een lezing over zijn bouwkundige fotografie en over pinhole fotografie

LET OP: DEZE LEZING IS UITEGSTELD NAAR EEN NADER TE BEPALEN DATUM!

Fred Oosterhuis is op 18 februari 1954 in Groningen geboren. Fred fotografeert al sinds zijn middelbare schooltijd. Eigenlijk jaren daar voor ook al, met een Agfa Click, een toy-camera uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Fotograferen was en is nog steeds zijn passie. Fred heeft bouwkunde gestudeerd aan de HTS in Groningen, waar hij in 1978 is afgestudeerd. Gedurende 30 jaar heeft Fred ervaring opgedaan in het bouwproces. In 2012 heeft Fred zijn passie voor fotografie en zijn jarenlange ervaring in de bouw samengebracht in zijn bedrijf voor bouwkundige fotografie Fred Oosterhuis Photography.

Bouwschappen en bouwradio’s
Wat zijn bouwschappen eigenlijk? Bouwschappen zijn landschappen, maar dan op bouwplaatsen. Bouwschappen dus. Naast professioneel werk maakt Fred óók vrij werk. Dat is soms glasloze fotografie, pinholefotografie, maar ook bouwschappen en bouwradio’s. Voor zijn bedrijf komt Fred regelmatig in bouwschappen en ziet daar dan heel vaak ook bouwradio’s. Deze legt hij dan vast. Soms alleen details, soms het totaalbeeld. Bij de bouwschappen van Fred treedt het fotografische beeld vaak buiten het kader van de foto en wordt dan verrassend heel even fysieke werkelijkheid.

Edward Hopper
Fred heeft ook een serie foto’s gemaakt waarbij hij zich door het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper heeft laten inspireren. De foto van de voormalige officiersschool van de van Heutszkazerne in Kampen is daar een voorbeeld van. Hier staan drie mensen niet als persoon maar als een soort schaakstuk in een verder lege ruimte.

fred oosterhuis pinhole

Pinhole Fotografie:
Fred Oosterhuis houdt zich naast zijn professioneel werk als bouwkundig fotograaf bezig met pinhole-fotografie. Hierbij wordt gewerkt met een camera zonder objectief, maar met een zeer klein gaatje (= pinhole) om het beeld op bijvoorbeeld film te projecteren. Pinholefoto’s kenmerken zich door een zachte scherpte die van voor tot achterin de opname gelijk is. Door het kleine gaatje valt er weinig licht op de film en zijn de belichtingstijden soms erg lang, tot in minuten. De grootte van de pinhole wordt berekend met de formule d² = k.b.λ en ligt ergens rond de 0,2 mm.

Het wordt alles bij elkaar een heel interessante lezing waarbij het uitgebreid mogelijk is om aan Fred vragen te stellen!

De expositie van Fred Oosterhuis is tot en met zondag 12 mei te bekijken bij FotoExpo202 – ‘Nonnetje drinken, eten en meer.

Volg ons op Facebook!