Nieuwspagina FotoExpo202

Fred Oosterhuis over Bouwkundige fotografie

FredOosterhuis geeft een lezing over zijn bouwkundige fotografie en over pinhole fotografie

LET OP: DEZE LEZING IS UITEGSTELD NAAR EEN NADER TE BEPALEN DATUM!

Fred Oosterhuis is op 18 februari 1954 in Groningen geboren. Fred fotografeert al sinds zijn middelbare schooltijd. Eigenlijk jaren daar voor ook al, met een Agfa Click, een toy-camera uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Fotograferen was en is nog steeds zijn passie. Fred heeft bouwkunde gestudeerd aan de HTS in Groningen, waar hij in 1978 is afgestudeerd. Gedurende 30 jaar heeft Fred ervaring opgedaan in het bouwproces. In 2012 heeft Fred zijn passie voor fotografie en zijn jarenlange ervaring in de bouw samengebracht in zijn bedrijf voor bouwkundige fotografie Fred Oosterhuis Photography.

Bouwschappen en bouwradio’s
Wat zijn bouwschappen eigenlijk? Bouwschappen zijn landschappen, maar dan op bouwplaatsen. Bouwschappen dus. Naast professioneel werk maakt Fred óók vrij werk. Dat is soms glasloze fotografie, pinholefotografie, maar ook bouwschappen en bouwradio’s. Voor zijn bedrijf komt Fred regelmatig in bouwschappen en ziet daar dan heel vaak ook bouwradio’s. Deze legt hij dan vast. Soms alleen details, soms het totaalbeeld. Bij de bouwschappen van Fred treedt het fotografische beeld vaak buiten het kader van de foto en wordt dan verrassend heel even fysieke werkelijkheid.

Edward Hopper
Fred heeft ook een serie foto’s gemaakt waarbij hij zich door het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper heeft laten inspireren. De foto van de voormalige officiersschool van de van Heutszkazerne in Kampen is daar een voorbeeld van. Hier staan drie mensen niet als persoon maar als een soort schaakstuk in een verder lege ruimte.

fred oosterhuis pinhole

Pinhole Fotografie:
Fred Oosterhuis houdt zich naast zijn professioneel werk als bouwkundig fotograaf bezig met pinhole-fotografie. Hierbij wordt gewerkt met een camera zonder objectief, maar met een zeer klein gaatje (= pinhole) om het beeld op bijvoorbeeld film te projecteren. Pinholefoto’s kenmerken zich door een zachte scherpte die van voor tot achterin de opname gelijk is. Door het kleine gaatje valt er weinig licht op de film en zijn de belichtingstijden soms erg lang, tot in minuten. De grootte van de pinhole wordt berekend met de formule d² = k.b.λ en ligt ergens rond de 0,2 mm.

Het wordt alles bij elkaar een heel interessante lezing waarbij het uitgebreid mogelijk is om aan Fred vragen te stellen!

De expositie van Fred Oosterhuis is tot en met zondag 12 mei te bekijken bij FotoExpo202 – ‘Nonnetje drinken, eten en meer.

Volg ons op Facebook!

Workshops basisfotografie | Fotografen in de Dop

Workshops op de lagere scholen? Ja met FotoGrafen in de Dop!

Zoals je misschien hebt gehoord en of hebt gezien, het kids project van 033Fotostad is geadopteerd door FotoExpo202.
We willen hiermee niet één keer in de twee jaar een groep leerlingen van Basisscholen, groepen 7/8 workshops Basisfotografie geven, maar dit ieder jaar herhalen.

Wat is de bedoeling?

 • In 2019 starten we voor de derde maal met maximaal 10 scholen (Amersfoort) en maximaal 10 fotografen die deze workshops geven;
 • We bieden de workshop in groep 7, einde lesjaar aan de lagere scholen in Amersfoort aan;
 • Expositie van de foto’s vindt plaats aan het begin van het lesjaar van dezelfde groep 7 die dan in groep 8 zitten;
 • De eerste expositie gaat plaatsvinden in de Bibliotheek Amersfoort, beneden verdieping (Scholen in de Kunst);
 • De expositie rouleert tussen alle participerende scholen. Iedere school krijgt de expositie van de andere scholen in huis;
 • Na afronding van de exposities vindt een evaluatie plaats onder de scholen en de fotografen.

         Financieel

 • De aangevraagde subsidie bij Scholen in de Kunst is deels toegezegd. Vanuit dit beschikbaar gestelde budget kunnen we een aantal belangrijke kosten voor onze rekening nemen.

Vanuit FotoExpo202 hebben we jullie hulp nodig voor:

 1. het geven van 4 lessen van 1 1/2 uur
 2. het geven van informatie aan de leerkrachten over digitale accounts en opslag van de foto’s
 3. de coördinatie voor de communicatie met scholen
 4. de coördinatie voor communicatie met de deelnemende fotografen en
 5. de hulp bij het verzamelen van alle foto’s van de scholen
 6. het voorbereiden van de exposities
 7. het zorgen voor de prints
 8. de hulp bij de publiciteit voor het totale project

Wat gaan we van de scholen verwachten?

 1. een inschrijving € 100,00 per school;
 2. een aanspreekpunt voor het project;
 3. afstemming van mogelijkheden:
 4. voor de te geven lessen en of workshops
 5. gebruik van digitale mogelijkheden( bord, opslag);
 6. een centraal geregelde toestemming van de ouders voor het gebruik van de foto ’s voor de lessen en de expositie;
 7. opdrachten die in dit kader ook buiten school gemaakt worden , ook door de school ondersteund worden;
 8. planning en ondersteuning van de roulerende expositie

Wil je als fotograaf (of gevorderde amateurfotograaf) mee doen, meldt je dan aan. Kruis in het formulier (digitaal) aan welke taken je zou willen uitvoeren. Niet fotografen kunnen zich natuurlijk ook melden voor de coördinerende taken.

fotografen in de dop workshops

MELD JE AAN! >>>>> Dat kan hier:

Lezing Foodfotografie Ester & Hester

Lezing Foodfotografie Ester Overmars en Hester Oppedijk een succes

FotoExpo202 heeft afgelopen dinsdag avond haar eerste lezing over foodfotografie gehad.
Ester Overmars (fotograaf) en Hester Oppedijk (Foodstylist) waren aanwezig om uitgebreid in te gaan over het proces van deze mooie vorm van fotografie.

In ’t Nonnetje drinken eten en meer, waren een kleine 20 personen aanwezig om deze eerste lezing van FotoExpo202 bij te wonen. Eerst werd een maaltijd geserveerd uit de keuken van ’t Nonnetje waarna door het bestuur de aankondiging werd gedaan dat een aantal “oud” bestuursleden het erelidmaatschap hebben kregen.
Cees Wouda, Huub Severiens, Ton van der Pal , Joke Vollebregt en Rob Goedvolk kregen deze eer toebedeeld.

De interessante lezing duurde ongeveer een uur waarbij als leuke bijkomstigheid werd gemeld dat Hester Oppedijk binnenkort een Kookboek uitbrengt: Sababa Het kookboek van het Middenoosten, hetgeen ook centraal stond bij de expositie van Ester Overmars bij FotoExpo202.
De door haar gemaakte foto’s zullen ook worden gebruikt in het kookboek van Hester wat in het voorjaar van 2019 wordt verwacht!

Volg ons op FB!

Ben jij al lid van onze vereniging?

Amersfoort World Jazz exposeert in Observant

Life optredens bij Amersfoort WorldJazz

Te zien mooie “koppen” bij Observant van life optredens van Amersfoortds Jazz festival WorldJazz . Drie fotografen met drie verschillende invalshoeken. Te zien op de binnenplaats bij Observant en vanaf 15-08-2023 in Observant, de Galerij. Leuk als je langs komt en vergeet vooral niet te kijken bij de optredens van dit festival vanaf 15 augustus 2023.

Amersfoort World Jazz exposeert in Observant

Nico Brons:
Hoe of met welke apparatuur een foto tot stand komt, is niet interessant. De kunst is de sfeer of emotie van het moment vast te pinnen in beeld.
Als gepassioneerd freelance fotograaf heb ik me gespecialiseerd in portretfotografie, interieurfotografie, festival- en concertregistraties en documentair werk. Zowel voor bedrijven, als particulier. In beelden laat ik me leiden door intuïtie en gevoel en weet spanning op te zoeken in het onderwerp dat ik vastleg. Door me te laten raken door de sfeer ben ik alert op dat ene moment. Dát kunnen vastleggen, daar gaat het om.

Amersfoort World Jazz exposeert in Observant

Peter Putters:
Luisteren naar muziek is één. Het meebeleven van die muziek is twee. Het vastleggen van de artiesten en muzikanten, de sfeer, wat er gebeurt is drie. Daarvoor leef ik me helemaal in de muziek in. Vaak luister ik van te voren naar wat ik kan verwachten. Waar ik wellicht dat mooie beeld kan vatten. Meestal ga ik er blanco in en dan treft me vaak het mooie resultaat. Heerlijk om mee te bewegen op een festival en dat beeld te zoeken waaruit het beste blijkt wat de sfeer van dat moment is. Door het enthousiasme van een band, muzikant, een solo kan ik me helemaal verliezen in de fotografie en vergeet ik soms te stoppen met fotograferen! Resultaat? Te veel foto’s. Laat mij maar los op een festival. Tijd vergeet ik en materiaal komt er genoeg!

Amersfoort World Jazz exposeert in Observant

Cees Wouda:
Ik blijf continu in beweging als ik een concert fotografeer, ik wil het van alle kanten zien om zowel recht te doen aan de artiesten en de organisatie, maar ook om een esthetisch mooi plaatje te maken. Bij dat laatste gaat het vaak over het licht, ik hou van close-ups tegen het licht van de spots in, heerlijk. Bij de artiesten zoek ik vooral de emotie, of de concentratie tijdens lastige passages. Sommige artiesten spelen daar op in, dus die krijgen dan een extra plaatje. Per concert kom ik dan met 50 a 60 beelden thuis. Vele daarvan zijn om technische reden niet bruikbaar, dus per concert hou ik er dan gemiddeld tien beelden over. Dit wordt mijn tiende jaar voor Amersfoort Jazz en is voor mij nog altijd het fijnste evenement om te fotograferen en mee te maken. Ik ben niet opgegroeid met jazz, maar ik ga er wel steeds meer van genieten en gelukkig is de Amersfoortse definitie van jazz breed genoeg, dus er is altijd wel wat voor mij bij. Vooral bands die er een show van maken, en het publiek enthousiast maken, daar hou ik van.

Word je ook lid van FotoExpo202? Doneer hier!

Het Wilde Oog

het wilde oog

HET WILDE OOG

Hendrikje Kuis en Leny Breederveld in kostuum van Ronald Zuurmond Foto Het Wilde Oog/Wout Nooitgedagt

Het Wilde Oog toont in Grensverleggers de rijkdom van Spakenburgs erfgoed en de liefde voor theater. Hans Lemmerman en Inge van Run vragen zich af: Wat ontstaat er wanneer je zeven beeldende kunstenaars een klederdracht-kostuum geeft dat ze mogen bewerken? Zeven Spakenburgse kostuums, zeven levens gedragen, zeven levens lang versteld. De kunstenaars laten zich leiden in hun ontwerp door een gedicht van Wislawa Szymborska. Ze geven vorm aan hun beleving van de teksten. Zeven theatermaaksters die het theater hebben bevrijd van tradities, worden gefotografeerd in de unieke kostuums. Dankzij de concepten van Het Wilde Oog en de artistieke kracht van vormgevers en theatermakers transformeert de erfenis van Spakenburg tot een bruisende bron.
Beeldende kunstenaars: Rob Birza, John Konijn, Jan Koen Lomans, Sally Pittman, Laurien Renckens, Eva Spierenburg, Ronald Zuurmond.
Theatermaaksters: Marjorie Boston, Leny Breederveld, Dette Glashouwer, Marlies Heuer, Raymonde de Kuyper, Annemarie Prins, Manja Topper.
Fotograaf/filmer: Wout Nooitgedagt
Spakenburgse Diva: Hendrikje Kuis
Regie: Hans Lemmerman, Inge van Run
Scenografie: Miranda Lonink
Sponsors: Gemeente Amersfoort, BNG Cultuurfonds, KF Heinfonds, Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, De Stokroos, Gemeente Bunschoten, Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse

Observant Amersfoort: van 4 juli tot en met 13 augustus 2023

Dias Latinos exposeert foto’s

dias latinos

Dias Latinos

Dias Latinos, zolangzamerhand een vaste waarde als het om de Amersfoortse festivals gaat. Door de jaren heen zijn ze overal vastgelegd door diverse lokale fotografen. In samenwerking met FotoExpo202 hebben we een aantal van deze fotografen bereid gevonden een keuze te maken van een aantal Dias festivals. (link). Deze kleine expositie van deze fotografen is te zien in Observant, de locatie waar FotoExpo202 tegenwoordig haar tentoonstellingen houdt.
De fotografen die exposeren zijn: Nico Brons, Cees Wouda en Peter Putters waarvan de laatste de laatste jaren voor Dias Latinos als “hof fotograaf” zijn werkzaamheden verricht.
Kom vooral eens een kijkje nemen of, als je naar één van de door Dias en Observant, (Galerij en Terras), georganiseerde concerten gaat en kom vast in de sfeer van het aankomende festival van 30 juni, 1 juli en 2 juli 2023, in de binnenstad van Amersfoort.

De expositie is te zien in Observant tijdens openingstijden van maandag tot en met vrijdag!

Wilt u contact met FotoExpo202?

Nico Brons 033Roots

Met een nieuwe expositie bij Observant halen we Nico Brons binnen. Bekend lokaal fotograaf met een speciale editie over 033Roots.

Foto door Ranjani Nirosha

,,Hoe of met welke apparatuur een foto tot stand komt, is niet interessant. De kunst is de sfeer of emotie van het moment vast te pinnen in beeld.’’
De keuze voor de Fotoacademie in 2011 is voor Nico Brons een tamelijk impulsieve. Hij is dan 54. Na jaren als consultant te hebben gewerkt in de IT, belandt hij door een ernstige ziekte thuis. Een heftige, donkere periode. Tot hij beseft: de knop moet om. Hier heb ik het mee te doen, maak er maar wat van. Nico schrijft zich in voor de fulltime opleiding van de Fotoacademie in Amsterdam.
In 2013 studeert hij als eerste in Nederland af met beelden gemaakt met een IPhone. Een gedurfd project in de conservatieve wereld van de fotografie.
Door een ongeval op jonge leeftijd, ziet hij met slechts éen oog. Een voordeeltje in zijn werk, noemt hij het zelf. ,,Ik hoef de 3D werkelijkheid niet om te zetten in een 2D foto. Ik zie geen diepte en kijk daarmee zelf al 2D de wereld in.’’
Als gepassioneerd freelance fotograaf heeft Nico Brons zich gespecialiseerd in portretfotografie, interieurfotografie, festival- en concertregistraties en documentair werk. Zowel voor bedrijven, als particulier. In zijn beelden laat hij zich leiden door intuïtie en gevoel en weet spanning op te zoeken in het onderwerp dat hij vastlegt. ,,Door me te laten raken door de sfeer ben ik alert op dat ene moment. Dát kunnen vastleggen, daar gaat het om.’’
Nico’s werk valt op in compositie en in zijn portretfotografie is hij dicht op de huid. Op mijn pad voor krant en magazine komt hij ook regelmatig mensen tegen met “033 roots”. Daarvan ziet u in de Observant een kleine collectie.

Wie ziet u op de foto’s:
Danique Kos (percussionist en vliegt de hele wereld over)
Emmelien Hilbers (timmert flink aan de weg met band Emily Hill)
Zoï Duister (zangeres en theatermaker)
Thijs Borsten (muzikant)
Guus Paat (freelance sessie muzikant, o.a. Ernst Jansz Band)
Matti Austen (Cultureel ondernemer, co-programmeur Amersfoort World Jazz)
Govert Schilling (wetenschapsjournalist sterrenkunde)
Blaudzun (Johannes Sigmund, singer- songwriter)

Te zien vanaf 28-02-2023 tot 29-05-2023 bij Observant