Nieuwspagina FotoExpo202

Fred Oosterhuis over Bouwkundige fotografie

FredOosterhuis geeft een lezing over zijn bouwkundige fotografie en over pinhole fotografie

LET OP: DEZE LEZING IS UITEGSTELD NAAR EEN NADER TE BEPALEN DATUM!

Fred Oosterhuis is op 18 februari 1954 in Groningen geboren. Fred fotografeert al sinds zijn middelbare schooltijd. Eigenlijk jaren daar voor ook al, met een Agfa Click, een toy-camera uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Fotograferen was en is nog steeds zijn passie. Fred heeft bouwkunde gestudeerd aan de HTS in Groningen, waar hij in 1978 is afgestudeerd. Gedurende 30 jaar heeft Fred ervaring opgedaan in het bouwproces. In 2012 heeft Fred zijn passie voor fotografie en zijn jarenlange ervaring in de bouw samengebracht in zijn bedrijf voor bouwkundige fotografie Fred Oosterhuis Photography.

Bouwschappen en bouwradio’s
Wat zijn bouwschappen eigenlijk? Bouwschappen zijn landschappen, maar dan op bouwplaatsen. Bouwschappen dus. Naast professioneel werk maakt Fred óók vrij werk. Dat is soms glasloze fotografie, pinholefotografie, maar ook bouwschappen en bouwradio’s. Voor zijn bedrijf komt Fred regelmatig in bouwschappen en ziet daar dan heel vaak ook bouwradio’s. Deze legt hij dan vast. Soms alleen details, soms het totaalbeeld. Bij de bouwschappen van Fred treedt het fotografische beeld vaak buiten het kader van de foto en wordt dan verrassend heel even fysieke werkelijkheid.

Edward Hopper
Fred heeft ook een serie foto’s gemaakt waarbij hij zich door het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper heeft laten inspireren. De foto van de voormalige officiersschool van de van Heutszkazerne in Kampen is daar een voorbeeld van. Hier staan drie mensen niet als persoon maar als een soort schaakstuk in een verder lege ruimte.

fred oosterhuis pinhole

Pinhole Fotografie:
Fred Oosterhuis houdt zich naast zijn professioneel werk als bouwkundig fotograaf bezig met pinhole-fotografie. Hierbij wordt gewerkt met een camera zonder objectief, maar met een zeer klein gaatje (= pinhole) om het beeld op bijvoorbeeld film te projecteren. Pinholefoto’s kenmerken zich door een zachte scherpte die van voor tot achterin de opname gelijk is. Door het kleine gaatje valt er weinig licht op de film en zijn de belichtingstijden soms erg lang, tot in minuten. De grootte van de pinhole wordt berekend met de formule d² = k.b.λ en ligt ergens rond de 0,2 mm.

Het wordt alles bij elkaar een heel interessante lezing waarbij het uitgebreid mogelijk is om aan Fred vragen te stellen!

De expositie van Fred Oosterhuis is tot en met zondag 12 mei te bekijken bij FotoExpo202 – ‘Nonnetje drinken, eten en meer.

Volg ons op Facebook!

Workshops basisfotografie | Fotografen in de Dop

Workshops op de lagere scholen? Ja met FotoGrafen in de Dop!

Zoals je misschien hebt gehoord en of hebt gezien, het kids project van 033Fotostad is geadopteerd door FotoExpo202.
We willen hiermee niet één keer in de twee jaar een groep leerlingen van Basisscholen, groepen 7/8 workshops Basisfotografie geven, maar dit ieder jaar herhalen.

Wat is de bedoeling?

  • In 2019 starten we voor de derde maal met maximaal 10 scholen (Amersfoort) en maximaal 10 fotografen die deze workshops geven;
  • We bieden de workshop in groep 7, einde lesjaar aan de lagere scholen in Amersfoort aan;
  • Expositie van de foto’s vindt plaats aan het begin van het lesjaar van dezelfde groep 7 die dan in groep 8 zitten;
  • De eerste expositie gaat plaatsvinden in de Bibliotheek Amersfoort, beneden verdieping (Scholen in de Kunst);
  • De expositie rouleert tussen alle participerende scholen. Iedere school krijgt de expositie van de andere scholen in huis;
  • Na afronding van de exposities vindt een evaluatie plaats onder de scholen en de fotografen.

         Financieel

  • De aangevraagde subsidie bij Scholen in de Kunst is deels toegezegd. Vanuit dit beschikbaar gestelde budget kunnen we een aantal belangrijke kosten voor onze rekening nemen.

Vanuit FotoExpo202 hebben we jullie hulp nodig voor:

  1. het geven van 4 lessen van 1 1/2 uur
  2. het geven van informatie aan de leerkrachten over digitale accounts en opslag van de foto’s
  3. de coördinatie voor de communicatie met scholen
  4. de coördinatie voor communicatie met de deelnemende fotografen en
  5. de hulp bij het verzamelen van alle foto’s van de scholen
  6. het voorbereiden van de exposities
  7. het zorgen voor de prints
  8. de hulp bij de publiciteit voor het totale project

Wat gaan we van de scholen verwachten?

  1. een inschrijving € 100,00 per school;
  2. een aanspreekpunt voor het project;
  3. afstemming van mogelijkheden:
  4. voor de te geven lessen en of workshops
  5. gebruik van digitale mogelijkheden( bord, opslag);
  6. een centraal geregelde toestemming van de ouders voor het gebruik van de foto ’s voor de lessen en de expositie;
  7. opdrachten die in dit kader ook buiten school gemaakt worden , ook door de school ondersteund worden;
  8. planning en ondersteuning van de roulerende expositie

Wil je als fotograaf (of gevorderde amateurfotograaf) mee doen, meldt je dan aan. Kruis in het formulier (digitaal) aan welke taken je zou willen uitvoeren. Niet fotografen kunnen zich natuurlijk ook melden voor de coördinerende taken.

fotografen in de dop workshops

MELD JE AAN! >>>>> Dat kan hier:

Lezing Foodfotografie Ester & Hester

Lezing Foodfotografie Ester Overmars en Hester Oppedijk een succes

FotoExpo202 heeft afgelopen dinsdag avond haar eerste lezing over foodfotografie gehad.
Ester Overmars (fotograaf) en Hester Oppedijk (Foodstylist) waren aanwezig om uitgebreid in te gaan over het proces van deze mooie vorm van fotografie.

In ’t Nonnetje drinken eten en meer, waren een kleine 20 personen aanwezig om deze eerste lezing van FotoExpo202 bij te wonen. Eerst werd een maaltijd geserveerd uit de keuken van ’t Nonnetje waarna door het bestuur de aankondiging werd gedaan dat een aantal “oud” bestuursleden het erelidmaatschap hebben kregen.
Cees Wouda, Huub Severiens, Ton van der Pal , Joke Vollebregt en Rob Goedvolk kregen deze eer toebedeeld.

De interessante lezing duurde ongeveer een uur waarbij als leuke bijkomstigheid werd gemeld dat Hester Oppedijk binnenkort een Kookboek uitbrengt: Sababa Het kookboek van het Middenoosten, hetgeen ook centraal stond bij de expositie van Ester Overmars bij FotoExpo202.
De door haar gemaakte foto’s zullen ook worden gebruikt in het kookboek van Hester wat in het voorjaar van 2019 wordt verwacht!

Volg ons op FB!

Ben jij al lid van onze vereniging?

Nico Brons 033Roots

Met een nieuwe expositie bij Observant halen we Nico Brons binnen. Bekend lokaal fotograaf met een speciale editie over 033Roots.

Foto door Ranjani Nirosha

,,Hoe of met welke apparatuur een foto tot stand komt, is niet interessant. De kunst is de sfeer of emotie van het moment vast te pinnen in beeld.’’
De keuze voor de Fotoacademie in 2011 is voor Nico Brons een tamelijk impulsieve. Hij is dan 54. Na jaren als consultant te hebben gewerkt in de IT, belandt hij door een ernstige ziekte thuis. Een heftige, donkere periode. Tot hij beseft: de knop moet om. Hier heb ik het mee te doen, maak er maar wat van. Nico schrijft zich in voor de fulltime opleiding van de Fotoacademie in Amsterdam.
In 2013 studeert hij als eerste in Nederland af met beelden gemaakt met een IPhone. Een gedurfd project in de conservatieve wereld van de fotografie.
Door een ongeval op jonge leeftijd, ziet hij met slechts éen oog. Een voordeeltje in zijn werk, noemt hij het zelf. ,,Ik hoef de 3D werkelijkheid niet om te zetten in een 2D foto. Ik zie geen diepte en kijk daarmee zelf al 2D de wereld in.’’
Als gepassioneerd freelance fotograaf heeft Nico Brons zich gespecialiseerd in portretfotografie, interieurfotografie, festival- en concertregistraties en documentair werk. Zowel voor bedrijven, als particulier. In zijn beelden laat hij zich leiden door intuïtie en gevoel en weet spanning op te zoeken in het onderwerp dat hij vastlegt. ,,Door me te laten raken door de sfeer ben ik alert op dat ene moment. Dát kunnen vastleggen, daar gaat het om.’’
Nico’s werk valt op in compositie en in zijn portretfotografie is hij dicht op de huid. Op mijn pad voor krant en magazine komt hij ook regelmatig mensen tegen met “033 roots”. Daarvan ziet u in de Observant een kleine collectie.

Wie ziet u op de foto’s:
Danique Kos (percussionist en vliegt de hele wereld over)
Emmelien Hilbers (timmert flink aan de weg met band Emily Hill)
Zoï Duister (zangeres en theatermaker)
Thijs Borsten (muzikant)
Guus Paat (freelance sessie muzikant, o.a. Ernst Jansz Band)
Matti Austen (Cultureel ondernemer, co-programmeur Amersfoort World Jazz)
Govert Schilling (wetenschapsjournalist sterrenkunde)
Blaudzun (Johannes Sigmund, singer- songwriter)

Te zien vanaf 28-02-2023 tot 29-05-2023 bij Observant

In memoriam Wim Koerts 1942-2021


Wim Koerts bij één van zijn exposities

In memoriam Wim Koerts, een begenadigd fotograaf en kunstenaar,

In memoriam, Wim Koerts.
Wim was een metaalbewerker (smid) in Hoevelaken.
Wim was een gevoelsmens hetgeen in zijn foto’s tot uiting kwam. Hij was lid van de Bronswerk fotoclub en later van het collectief voor modelfotografie. Samen met deze clubs heeft hij vele exposities gehad. In de laatste jaren functioneerde hij in de fotogroep SHOOT!
Zijn vrouw kreeg op jonge leeftijd altzheimer. Hij heeft vele jaren voor haar gezorgd en ook toen zij in een verpleeghuis was, was hij daar haast elke dag. Toen haar leven op een einde liep heeft hij een fotoserie gemaakt van haar leven. Later heeft hij samen met Christina Vaes een serie gemaakt waarmee hij het predicaat Bondsmeester verwierf.

In memoriam
expositie naakt FotoExpo202

Wim maakte veel zwart-wit foto’s van naakte modellen en deed dat op een prachtige respectvolle wijze.
Wim was zeer betrokken bij FotoExpo202 en heeft een aantal keer bij ons geëxposeerd.

Met Wim Koerts is een prachtig mens en een topfotograaf heengegaan.

Informatie over FotoExpo202?

Impact | Photos that Matter | de Overstap

Impact |Photos that Matter te zien bij 033 Fotostad- Het Rietveld Paviljoen. Met De Overstap.

Impact | Photos that Matter | de Overstap

Wat is het verhaal achter de foto die we op de voorpagina van een nieuwssite of krant zien? En wat is de invloed van de maker ervan op onze beeldvorming? Hoe kan een foto ons zo raken dat we het beeld vele jaren later nog helder op ons netvlies hebben? De expositie IMPACT | photos that matter gaat over het werk van  fotografen die op een indringende manier aandacht vragen voor bepaalde maatschappelijke situaties en die vaak ook hopen dat er door hun bijdrage verandering in gang wordt gebracht.

Impact
In het Rietveldpaviljoen laten fotografen en beeldend kunstenaars beelden zien die zij met nadruk (‘this matters!”) willen laten zien. Vaak met de bedoeling om schrijnende situaties onder de aandacht te brengen. Soms om de geportretteerde een hart onder de riem te steken of om geld te genereren voor het oplossen van een probleemsituatie. Maar altijd om te voorkomen dat de gefotografeerde situatie of mens in de vergetelheid verdwijnt. Altijd om ‘impact’ te weeg te brengen.

Prijswinnende fotografen
Zo is werk te zien van prijswinnende fotografen als Cynthia Bollllvy Njiokiktjien en Sandra Minten.
Tevens zijn er fotoseries te zien van bevlogen Amersfoortse fotografen Pauli GerritsenJaco Klamer en Annemiek van der Kuil. En van de Balinese Rudi Waisnawa.

De Overstap | Nederlands Indië
De complexe historie van Nederlands Indië / Indonesië heeft ook een aparte plaats in deze expositie. In vier delen worden foto’s met passende verhalen getoond.

  • De oorlog in Nederlands Indië , Portretten van personen, samen met hun ‘poesaka’, een tastbare herinneringen aan hun geschiedenis.Verwoord en verbeeld door auteur Simone Berger en fotograaf Armando Ello. Samen maakten zij het boek De lange reis van de Poesaka – Indische tastbare herinneringen. Hierin bundelen zij hun ervaring en passie en geven een gezicht aan de vele nog niet vertelde Indische verhalen die verteld worden aan de hand van een persoonlijk voorwerp dat als erfstuk beschouwd kan worden, een poesaka.
  • De overstap van Nederlands Indië naar Nederland , Vanaf 1945 kwamen Nederlanders, al of niet met Indische roots, per schip naar Nederland voor een tijdelijk verblijf hier of om hier een bestaan op te bouwen.
  • Riekje Hoffman heeft collages gemaakt met familiefoto’s van 15 gezinnen uit Amersfoort die destijds de overstap hebben gemaakt.
  • Portretten van personen, samen met hun ‘poesaka’, een tastbare herinneringen aan hun geschiedenis.
    Verwoord en verbeeld door auteur Simone Berger en fotograaf Armando Ello. Samen maakten zij het boek De lange reis van de Poesaka – Indische tastbare herinneringen, waarbij zij hun ervaring en passie bundelen en geven een gezicht aan de vele nog niet vertelde Indische verhalen die verteld worden aan de hand van een persoonlijk voorwerp dat als erfstuk beschouwd kan worden, een poesaka.
  • De derde generatie van in Nederland geboren mensen met Indische roots, Armando Ello portretteerde Nederlanders met Indische voorouders van de derde en vierde generatie, de zogenaamde ‘Twijfelindo’s’.
    Armando is filmmaker, fotograaf en kunstenaar. Hij maakte het boek Twijfelindo met 277 portretten en interviews van twijfelindo’s over hun verborgen identiteit. (@033Fotostad).

Beeldende kunst
Ook is er bijpassende beeldende kunst te bewonderen met beelden van Annemie Ewalts.

Note:
De expositie in het kader van De Overstap is grotendeels te danken aan Riekje Hoffman. De vele uren werk die zij hier in heeft gestopt zijn terug te zien in deze mooie tentoonstelling binnen de muren van het Rietveld Paviljoen.

Het is op het moment van schrijven nog niet zeker of de tentoonstelling, welke staat gepland vanaf 4 maart 2021, doorgang kan en zal hebben.
We laten u op tijd weten hoe u deelgenoot kunt worden. Hetzij fysiek, hetzij virtueel!

meer info over onze bezigheden?

Deeez met Deeez op stap in Amersfoort

Deeez fotogroep exposeert vanaf 8 februari bij FotoExpo 202

Fotoexpo 202 is gastheer voor fotogroep Deeez. Met de expositie Deeez! op stap, zullen een aantal leden van de fotogroep bij ’t Nonnetje drinken, eten en meer, hun werk laten zien. Een unike expositie want het is de eerste keer dat FotoExpo202 de bovenruimte bij ’t Nonnetje drinken, eten en meer gaat gebruiken!

Fotogroep deeez! presenteert in restaurant ‘t Nonnetje van 25 januari tot en met 28 maart de tentoonstelling “Deeez! op stap”.
Men neemt u mee naar een nachtelijke parkeergarage en langs de vergane glorie van industrieel erfgoed. In deze expositie hebben de fotograven onderzocht wat er gebeurt als je 7 gepassioneerde collega’s op dezelfde tijd en plaats samenbrengt. Eenheidsworst? Niet bij deeez! In deze expositie is de persoonlijke signatuur van de 7 leden onmiskenbaar aanwezig.
In een parkeergarage voelen veel mensen zich niet echt op hun gemak. Lichte dreiging, blij dat je weer buiten bent. Maar voor wie kijkt is er schoonheid.
Dat geldt ook voor stilgelegde industrie. Een verwarrende mix van afbraak, hergebruik en langzaam oprukkende natuur, die uiteindelijk zal overwinnen. Tot die tijd blijven menselijke sporen zichtbaar, ook als er niemand meer is te zien.

deeez amersfoort
Er wordt hard gewerkt!

Op de expositie is werk te zien van Ida Gosman, Riekje Hoffman, Julia Sondermeijer, Frank van den Hout, Koen Kallenberg, Johan Postma en Hennie van Vliet.

Fotogroep deeez! is begonnen als een initiatief van Jan Kees Helms. De groep heeft al 19 jaar een passie voor fotografie, die in een bewust kleine groep wordt gedeeld. Het gaat hun vooral om het op eigen wijze laten zien van het gevoel, de techniek komt daarna. Meer werk van de leden is te zien op de website, www.fotogroepdeeez.nl .

De fototentoonstellingen in ’t Nonnetje drinken, eten en meer, worden georganiseerd door Fotoexpo 202. Het adres is Groenmarkt 3-5. De tentoonstelling is gratis te bezoeken op de zaterdagen, van 13.00uur tot 17.00uur.

Wil jij ook exposeren?