Nieuwspagina FotoExpo202

Fred Oosterhuis over Bouwkundige fotografie

FredOosterhuis geeft een lezing over zijn bouwkundige fotografie en over pinhole fotografie

LET OP: DEZE LEZING IS UITEGSTELD NAAR EEN NADER TE BEPALEN DATUM!

Fred Oosterhuis is op 18 februari 1954 in Groningen geboren. Fred fotografeert al sinds zijn middelbare schooltijd. Eigenlijk jaren daar voor ook al, met een Agfa Click, een toy-camera uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Fotograferen was en is nog steeds zijn passie. Fred heeft bouwkunde gestudeerd aan de HTS in Groningen, waar hij in 1978 is afgestudeerd. Gedurende 30 jaar heeft Fred ervaring opgedaan in het bouwproces. In 2012 heeft Fred zijn passie voor fotografie en zijn jarenlange ervaring in de bouw samengebracht in zijn bedrijf voor bouwkundige fotografie Fred Oosterhuis Photography.

Bouwschappen en bouwradio’s
Wat zijn bouwschappen eigenlijk? Bouwschappen zijn landschappen, maar dan op bouwplaatsen. Bouwschappen dus. Naast professioneel werk maakt Fred óók vrij werk. Dat is soms glasloze fotografie, pinholefotografie, maar ook bouwschappen en bouwradio’s. Voor zijn bedrijf komt Fred regelmatig in bouwschappen en ziet daar dan heel vaak ook bouwradio’s. Deze legt hij dan vast. Soms alleen details, soms het totaalbeeld. Bij de bouwschappen van Fred treedt het fotografische beeld vaak buiten het kader van de foto en wordt dan verrassend heel even fysieke werkelijkheid.

Edward Hopper
Fred heeft ook een serie foto’s gemaakt waarbij hij zich door het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper heeft laten inspireren. De foto van de voormalige officiersschool van de van Heutszkazerne in Kampen is daar een voorbeeld van. Hier staan drie mensen niet als persoon maar als een soort schaakstuk in een verder lege ruimte.

fred oosterhuis pinhole

Pinhole Fotografie:
Fred Oosterhuis houdt zich naast zijn professioneel werk als bouwkundig fotograaf bezig met pinhole-fotografie. Hierbij wordt gewerkt met een camera zonder objectief, maar met een zeer klein gaatje (= pinhole) om het beeld op bijvoorbeeld film te projecteren. Pinholefoto’s kenmerken zich door een zachte scherpte die van voor tot achterin de opname gelijk is. Door het kleine gaatje valt er weinig licht op de film en zijn de belichtingstijden soms erg lang, tot in minuten. De grootte van de pinhole wordt berekend met de formule d² = k.b.λ en ligt ergens rond de 0,2 mm.

Het wordt alles bij elkaar een heel interessante lezing waarbij het uitgebreid mogelijk is om aan Fred vragen te stellen!

De expositie van Fred Oosterhuis is tot en met zondag 12 mei te bekijken bij FotoExpo202 – ‘Nonnetje drinken, eten en meer.

Volg ons op Facebook!

Workshops basisfotografie | Fotografen in de Dop

Workshops op de lagere scholen? Ja met FotoGrafen in de Dop!

Zoals je misschien hebt gehoord en of hebt gezien, het kids project van 033Fotostad is geadopteerd door FotoExpo202.
We willen hiermee niet één keer in de twee jaar een groep leerlingen van Basisscholen, groepen 7/8 workshops Basisfotografie geven, maar dit ieder jaar herhalen.

Wat is de bedoeling?

  • In 2019 starten we voor de derde maal met maximaal 10 scholen (Amersfoort) en maximaal 10 fotografen die deze workshops geven;
  • We bieden de workshop in groep 7, einde lesjaar aan de lagere scholen in Amersfoort aan;
  • Expositie van de foto’s vindt plaats aan het begin van het lesjaar van dezelfde groep 7 die dan in groep 8 zitten;
  • De eerste expositie gaat plaatsvinden in de Bibliotheek Amersfoort, beneden verdieping (Scholen in de Kunst);
  • De expositie rouleert tussen alle participerende scholen. Iedere school krijgt de expositie van de andere scholen in huis;
  • Na afronding van de exposities vindt een evaluatie plaats onder de scholen en de fotografen.

         Financieel

  • De aangevraagde subsidie bij Scholen in de Kunst is deels toegezegd. Vanuit dit beschikbaar gestelde budget kunnen we een aantal belangrijke kosten voor onze rekening nemen.

Vanuit FotoExpo202 hebben we jullie hulp nodig voor:

  1. het geven van 4 lessen van 1 1/2 uur
  2. het geven van informatie aan de leerkrachten over digitale accounts en opslag van de foto’s
  3. de coördinatie voor de communicatie met scholen
  4. de coördinatie voor communicatie met de deelnemende fotografen en
  5. de hulp bij het verzamelen van alle foto’s van de scholen
  6. het voorbereiden van de exposities
  7. het zorgen voor de prints
  8. de hulp bij de publiciteit voor het totale project

Wat gaan we van de scholen verwachten?

  1. een inschrijving € 100,00 per school;
  2. een aanspreekpunt voor het project;
  3. afstemming van mogelijkheden:
  4. voor de te geven lessen en of workshops
  5. gebruik van digitale mogelijkheden( bord, opslag);
  6. een centraal geregelde toestemming van de ouders voor het gebruik van de foto ’s voor de lessen en de expositie;
  7. opdrachten die in dit kader ook buiten school gemaakt worden , ook door de school ondersteund worden;
  8. planning en ondersteuning van de roulerende expositie

Wil je als fotograaf (of gevorderde amateurfotograaf) mee doen, meldt je dan aan. Kruis in het formulier (digitaal) aan welke taken je zou willen uitvoeren. Niet fotografen kunnen zich natuurlijk ook melden voor de coördinerende taken.

fotografen in de dop workshops

MELD JE AAN! >>>>> Dat kan hier:

Lezing Foodfotografie Ester & Hester

Lezing Foodfotografie Ester Overmars en Hester Oppedijk een succes

FotoExpo202 heeft afgelopen dinsdag avond haar eerste lezing over foodfotografie gehad.
Ester Overmars (fotograaf) en Hester Oppedijk (Foodstylist) waren aanwezig om uitgebreid in te gaan over het proces van deze mooie vorm van fotografie.

In ’t Nonnetje drinken eten en meer, waren een kleine 20 personen aanwezig om deze eerste lezing van FotoExpo202 bij te wonen. Eerst werd een maaltijd geserveerd uit de keuken van ’t Nonnetje waarna door het bestuur de aankondiging werd gedaan dat een aantal “oud” bestuursleden het erelidmaatschap hebben kregen.
Cees Wouda, Huub Severiens, Ton van der Pal , Joke Vollebregt en Rob Goedvolk kregen deze eer toebedeeld.

De interessante lezing duurde ongeveer een uur waarbij als leuke bijkomstigheid werd gemeld dat Hester Oppedijk binnenkort een Kookboek uitbrengt: Sababa Het kookboek van het Middenoosten, hetgeen ook centraal stond bij de expositie van Ester Overmars bij FotoExpo202.
De door haar gemaakte foto’s zullen ook worden gebruikt in het kookboek van Hester wat in het voorjaar van 2019 wordt verwacht!

Volg ons op FB!

Ben jij al lid van onze vereniging?

Lancering Songs of Silence III

Boekpresentatie Annemiek van der Kuil op 4 juli 17 – 19 uur

boekpresentatie songs of silence

Boekpresentatie Songs of Silence III. Een doosje vol stilte, vergankelijkheid en schoonheid – open het op 4 juli met Annemiek.

Na het succes van Songs of Silence I & II is het tijd voor het derde en nieuwste deel!
Op vrijdagmiddag 4 juli presenteert Annemiek van der Kuil met trots Songs of Silence III tijdens haar expositie in De Observant, Amersfoort. Je bent van harte welkom van 17:00 tot 19:00 uur.
Er is vanaf 17.30 uur een kort programma, waarna je deel III en de expositie (te zien t/m 19 juli) in goed gezelschap kunt bekijken.

Songs of Silence III is ook vormgegeven als leporello. Met nieuwe foto’s, andere vormgeving en andere kleur. Het thema blijft hetzelfde: een ode aan de vergankelijkheid, waarbij de pijn van verlies in evenwicht wordt gebracht met de viering van het huidige moment.
De leporello zit ook nu weer in een stijlvol doosje, genummerd en gesigneerd met een fine art print in het deksel. Uniek, persoonlijk en opnieuw in een gelimiteerde oplage – net als deel I en II, die inmiddels bijna zijn uitverkocht.
Leuk als je er bij bent op 4 juli, in Observant Amersfoort.

De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening!

Annemiek van der Kuil | Songs of Silence

Het verstrijken van de tijd en de vergankelijkheid van het leven fascineren Annemiek mateloos. Met haar vrije werk volgt ze intuïtief wat haar aandacht trekt, wat gezien wil worden, voordat het weer verdwijnt. Het gaat vaak om delicate, minimalistische beelden. Elke foto is een soort meditatie over de subtiele elegantie en rust van de natuurlijke wereld. Haar foto’s zijn een ode aan de vergankelijkheid, waarbij de pijn van verlies in evenwicht wordt gebracht met de viering van het huidige moment.

annemiek vd kuil

Als autodidact heeft ze haar vaardigheden ontwikkeld door veel te experimenteren en te leren in de praktijk. Haar rugzak is gevuld met ervaring in reis-, documentair en studiofotografie. Annemiek is mensgericht, open en betrokken. Verbinding staat centraal in haar werk. Ze neemt de tijd om mensen op hun gemak te stellen, zodat hun persoonlijkheid echt naar voren komt op beeld.
Door de jaren heen heeft ze talloze workshops en mentortrajecten gevolgd en samengewerkt met inspirerende fotografen zoals Iris van ’t Riet, Janita Sassen, Tessa Posthuma de Boer, Duco de Vries en vele anderen.

Annemiek van der Kuil is portret- en fine art fotograaf. In deze expositie is haar autonome fine art werk te zien van 9 mei – 19 juli: solo expositie in De Observant, Amersfoort

Paolo Gant

Paolo Gant

Expositie ‘Jazz For The Eyes #2’ – Fotografie van Paolo Gant
FOTOexpo202  organiseert in de Observant te Amersfoort Jazz For The Eyes #2, een fototentoonstelling van Paolo Gant, van 21 maart tot 16 mei 2025 aan het Stadhuisplein 7.

Opening op 21 maart 2025
We nodigen u uit voor de opening op 21 maart. Inloop vanaf 17:00 uur, officiële opening om 17:30 uur met een gesprek tussen Paolo Gant en jazzkenner Jeroen de Valk, auteur van de biografie over Chet Baker.

Een unieke jazzervaring
Binnen zijn fascinerende foto’s van Chet Baker te zien, vastgelegd op 22 maart 1988, 37 jaar geleden. Op de binnenplaats vindt u nog meer bijzondere jazzfoto’s.
Beleef jazz door de lens van Paolo Gant. We kijken uit naar uw komst!

Biografie Paolo Gant

Fotograaf Paolo Gant (1962) groeide op in Venetië, een stad die wereldwijd tot de meest gefotografeerde behoort. Omringd door toeristen met camera’s, was het slechts een kwestie van tijd voordat hij zelf interesse kreeg in fotografie. De eerste camera die hij gebruikte, was een Kodak Retinette, waarbij de scherpteafstand handmatig moest worden ingeschat. Dit resulteerde vaak in onscherpe foto’s. De echte doorbraak kwam toen hij de spiegelreflexcamera van zijn vader begon te gebruiken. Met deze camera was dat probleem opgelost, en kon het plezier echt beginnen. Tijdens vakanties mocht hij af en toe een foto maken, maar niet te veel—een rolletje van 36 opnames was anders zo vol!

Zijn ware passie voor fotografie werd aangewakkerd door een medestudent van het Kunstlyceum, die hem kennis liet maken met de magie van de donkere kamer. De overgang van idee naar tastbare afdruk betoverde hem. Met het geld dat hij verdiende met vakantiewerk en later als officier in het leger, kon hij zijn eerste eigen camera’s aanschaffen om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen.
In 1985, terwijl hij wachtte op zijn toelatingsexamen voor de Kunstacademie in Venetië, stuitte Paolo op een advertentie in een lokale krant: er werd een persfotograaf gezocht. Hij solliciteerde en kreeg direct een baan bij “Il Gazzettino”. Wat begon als een parttime functie, groeide al snel uit tot een fulltime carrière, waarbij hij het nieuws in Venetië en omstreken vastlegde. Een studie aan de Kunstacademie bleek daardoor niet meer haalbaar.
De daaropvolgende vijf jaar bracht hij met zijn camera door op allerlei locaties, van politieke bijeenkomsten tot sportevenementen en festivals. Zijn dagen eindigden vaak met het fotograferen van jazz- en popconcerten. Aangezien deze beelden meestal niet direct voor publicatie nodig waren, kon hij er met meer aandacht en creativiteit aan werken.

In die tijd golden er minder beperkingen voor concertfotografie, wat Paolo de vrijheid gaf om unieke en artistieke beelden vast te leggen. En dat was nodig, want in de clubs en theaters van Mestre – waar hij destijds woonde – traden regelmatig grote jazzmuzikanten op, van Miles Davis tot Sonny Rollins.
Een bijzondere ontmoeting vond plaats in maart 1988, toen Chet Baker optrad in Teatro alla Giustizia, een klein podium in een oude spoorloods bij het station van Mestre. Paolo had die avond geen opdracht en besloot, samen met een vriend, de legendarische trompettist te gaan bekijken. Tot dan toe kende hij Baker alleen van een LP-hoes van Elvis Costello. Gefascineerd door Chets karakteristieke, door het leven getekende gezicht, fotografeerde hij hem van dichtbij. Zittend op de grond, letterlijk aan de voeten van de muzikant, probeerde hij de fragiele sfeer van het optreden vast te leggen. Zes weken later bereikte hem het nieuws dat Baker in Amsterdam was overleden. Een van Paolo’s foto’s werd bij de berichtgeving in de krant geplaatst.
In 1990 verhuisde Paolo naar Nederland en zette hij zijn fotografieloopbaan voort, zij het met wisselend succes. Om financieel rond te komen, nam hij steeds vaker ander werk aan. Vanaf 1995 liet hij het beroepsmatige fotograferen achter zich en ging hij fulltime in de grafische sector aan de slag. Jazzfotografie bleef echter een geliefde hobby.

Zijn foto van Chet Baker kreeg onverwachte bekendheid toen hij in contact kwam met Jeroen de Valk, auteur van een biografie over de muzikant. Deze foto sierde uiteindelijk de cover van het boek, dat in meerdere talen werd uitgegeven. Via deze publicatie kwam Paolo in contact met Kees Koedam, curator van jazzfotografie-exposities. Dit leidde ertoe dat zijn werk op diverse locaties werd tentoongesteld en steeds vaker in verschillende media verscheen. Een van zijn foto’s werd bijvoorbeeld gebruikt voor de poster en promotiematerialen van Red Light Jazz 2014.
FOTOexpo202 en de Observant in Amersfoort presenteren met trots de expositie Jazz For The Eyes #2, een bijzondere fototentoonstelling van fotograaf Paolo Gant. Van 21 maart tot en met 16 mei 2025 zijn zijn indrukwekkende jazzfoto’s te bewonderen aan het Stadhuisplein 7. Binnen worden Paolo’s Chet Baker-foto’s tentoongesteld, terwijl op de binnenplaats een selectie van zijn jazzfotografie te bewonderen is. De opening vindt plaats op vrijdag 21 maart om 17:00 uur, met een interview door Jeroen de Valk.

Feit: Op 22 maart 2025 is het exact 37 jaar geleden dat Paolo de iconische foto’s van Chet Baker maakte in Teatro alla Giustizia, Mestre, Italië. De foto’s werden geschoten op Ilford HP5 (400 ISO), belicht en gepushed op 1600 ISO en daarna overontwikkeld. Hij gebruikte een Canon F1n met een 35mm f/2 en een 85mm f/1.8 lens.

Amersfoort stapt uit de schaduw

Amersfoort met vier fotografen bij FotoExpo202 met Mets Julianus, Robert Jan Stokman, Feike Faase en Linda van de Berg

Mets Julianus
Mets heeft het thema ‘me and my shadow’ aangegrepen om het verleden op te rakelen. Geen licht zonder schaduw, dat blijkt maar weer.

Robert Jan Stokman
Robert Jan heeft zijn Iphone altijd bij zich en fotografeert veel onderweg. Dit doet hij intuïtief en hij gebruikt zijn camera als schetsblok zonder de belemmering van een vooropgezet plan. De stad spreekt tot zijn verbeelding als decor voor iets dat zou kunnen gebeuren of zich achter de oppervlakte schuilhoudt. Een gebouw of een straat kan ook een herinnering oproepen die terugkomt in het heden

Feike Faase
Elke klik is een gok—een poging om tijd te temmen. Ik zie niet alleen licht, maar verhalen in lagen. Een schaduw, een glimlach, een windvlaag die speelt;
alles schreeuwt om vastgelegd te worden. Wat mijn lens vangt, is nooit zomaar een beeld.

Linda van den Berg
Fotografie is meer dan kijken, het is ook luisteren en voelen.
Het is een manier om me te uiten. De camera is als een tolk tussen mijn gevoel en de werkelijkheid om me heen. De tijd die ik neem om een beeld vast te leggen is erg belangrijk. Mijn trage camera’s helpen hierbij.
Het late zonlicht door ons raam piept naar binnen en geeft een dramatisch blik op dagelijkse dingen, bloemen uit onze tuin, groente uit eigen moestuin of groentela.

contact FotoExpo202

Te zien in Observant Amersfoort