Paolo Gant

Paolo Gant

Expositie ‘Jazz For The Eyes #2’ – Fotografie van Paolo Gant
FOTOexpo202  organiseert in de Observant te Amersfoort Jazz For The Eyes #2, een fototentoonstelling van Paolo Gant, van 21 maart tot 16 mei 2025 aan het Stadhuisplein 7.

Opening op 21 maart 2025
We nodigen u uit voor de opening op 21 maart. Inloop vanaf 17:00 uur, officiële opening om 17:30 uur met een gesprek tussen Paolo Gant en jazzkenner Jeroen de Valk, auteur van de biografie over Chet Baker.

Een unieke jazzervaring
Binnen zijn fascinerende foto’s van Chet Baker te zien, vastgelegd op 22 maart 1988, 37 jaar geleden. Op de binnenplaats vindt u nog meer bijzondere jazzfoto’s.
Beleef jazz door de lens van Paolo Gant. We kijken uit naar uw komst!

Biografie Paolo Gant

Fotograaf Paolo Gant (1962) groeide op in Venetië, een stad die wereldwijd tot de meest gefotografeerde behoort. Omringd door toeristen met camera’s, was het slechts een kwestie van tijd voordat hij zelf interesse kreeg in fotografie. De eerste camera die hij gebruikte, was een Kodak Retinette, waarbij de scherpteafstand handmatig moest worden ingeschat. Dit resulteerde vaak in onscherpe foto’s. De echte doorbraak kwam toen hij de spiegelreflexcamera van zijn vader begon te gebruiken. Met deze camera was dat probleem opgelost, en kon het plezier echt beginnen. Tijdens vakanties mocht hij af en toe een foto maken, maar niet te veel—een rolletje van 36 opnames was anders zo vol!

Zijn ware passie voor fotografie werd aangewakkerd door een medestudent van het Kunstlyceum, die hem kennis liet maken met de magie van de donkere kamer. De overgang van idee naar tastbare afdruk betoverde hem. Met het geld dat hij verdiende met vakantiewerk en later als officier in het leger, kon hij zijn eerste eigen camera’s aanschaffen om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen.
In 1985, terwijl hij wachtte op zijn toelatingsexamen voor de Kunstacademie in Venetië, stuitte Paolo op een advertentie in een lokale krant: er werd een persfotograaf gezocht. Hij solliciteerde en kreeg direct een baan bij “Il Gazzettino”. Wat begon als een parttime functie, groeide al snel uit tot een fulltime carrière, waarbij hij het nieuws in Venetië en omstreken vastlegde. Een studie aan de Kunstacademie bleek daardoor niet meer haalbaar.
De daaropvolgende vijf jaar bracht hij met zijn camera door op allerlei locaties, van politieke bijeenkomsten tot sportevenementen en festivals. Zijn dagen eindigden vaak met het fotograferen van jazz- en popconcerten. Aangezien deze beelden meestal niet direct voor publicatie nodig waren, kon hij er met meer aandacht en creativiteit aan werken.

In die tijd golden er minder beperkingen voor concertfotografie, wat Paolo de vrijheid gaf om unieke en artistieke beelden vast te leggen. En dat was nodig, want in de clubs en theaters van Mestre – waar hij destijds woonde – traden regelmatig grote jazzmuzikanten op, van Miles Davis tot Sonny Rollins.
Een bijzondere ontmoeting vond plaats in maart 1988, toen Chet Baker optrad in Teatro alla Giustizia, een klein podium in een oude spoorloods bij het station van Mestre. Paolo had die avond geen opdracht en besloot, samen met een vriend, de legendarische trompettist te gaan bekijken. Tot dan toe kende hij Baker alleen van een LP-hoes van Elvis Costello. Gefascineerd door Chets karakteristieke, door het leven getekende gezicht, fotografeerde hij hem van dichtbij. Zittend op de grond, letterlijk aan de voeten van de muzikant, probeerde hij de fragiele sfeer van het optreden vast te leggen. Zes weken later bereikte hem het nieuws dat Baker in Amsterdam was overleden. Een van Paolo’s foto’s werd bij de berichtgeving in de krant geplaatst.
In 1990 verhuisde Paolo naar Nederland en zette hij zijn fotografieloopbaan voort, zij het met wisselend succes. Om financieel rond te komen, nam hij steeds vaker ander werk aan. Vanaf 1995 liet hij het beroepsmatige fotograferen achter zich en ging hij fulltime in de grafische sector aan de slag. Jazzfotografie bleef echter een geliefde hobby.

Zijn foto van Chet Baker kreeg onverwachte bekendheid toen hij in contact kwam met Jeroen de Valk, auteur van een biografie over de muzikant. Deze foto sierde uiteindelijk de cover van het boek, dat in meerdere talen werd uitgegeven. Via deze publicatie kwam Paolo in contact met Kees Koedam, curator van jazzfotografie-exposities. Dit leidde ertoe dat zijn werk op diverse locaties werd tentoongesteld en steeds vaker in verschillende media verscheen. Een van zijn foto’s werd bijvoorbeeld gebruikt voor de poster en promotiematerialen van Red Light Jazz 2014.
FOTOexpo202 en de Observant in Amersfoort presenteren met trots de expositie Jazz For The Eyes #2, een bijzondere fototentoonstelling van fotograaf Paolo Gant. Van 21 maart tot en met 16 mei 2025 zijn zijn indrukwekkende jazzfoto’s te bewonderen aan het Stadhuisplein 7. Binnen worden Paolo’s Chet Baker-foto’s tentoongesteld, terwijl op de binnenplaats een selectie van zijn jazzfotografie te bewonderen is. De opening vindt plaats op vrijdag 21 maart om 17:00 uur, met een interview door Jeroen de Valk.

Feit: Op 22 maart 2025 is het exact 37 jaar geleden dat Paolo de iconische foto’s van Chet Baker maakte in Teatro alla Giustizia, Mestre, Italië. De foto’s werden geschoten op Ilford HP5 (400 ISO), belicht en gepushed op 1600 ISO en daarna overontwikkeld. Hij gebruikte een Canon F1n met een 35mm f/2 en een 85mm f/1.8 lens.